Een WannaCry ransomware-aanval, wat nu?

mei 16, 2017
3 min read
Vrijdag 12 mei 2017, kranten en online media staan er vol van, de grootse cyberaanval ooit. 300.000 slachtoffers zijn geïnfecteerd met WannaCry ransomware, van banken en ziekenhuizen tot persoonlijke computers in 150 landen.

 

Wat & hoe?

Ransomware is een categorie van virussen die je bestanden versleuteld en pas vrijgeeft na de betaling van losgeld. In één beweging brengt het meteen het netwerk van je computer in kaart en breidt het zich verder uit.

Het heeft Europol aangezet om extra preventieadvies te verspreiden.

 

Europol guidelines ransomware

 

En als bedrijf?

In België is de weerslag van deze aanval beperkt gebleven, gelukkig maar. Al zet het wel aan tot denken. De kans is klein, misschien wel onbestaande, dat dit het laatste is wat we van dit soort aanvallen zullen horen, ook bij ons.

 

Uiteraard is de goede raad van Europol een begin maar je doet best meer. Een investering in de bescherming van je IT-infrastructuur is geen poging om het worst-case-scenario af te wenden maar een noodzakelijke ingreep om je digitale bedrijfsvoering, je toepassingen en je gegevens veilig te stellen.

 

wannacry ransomware

 

Cybersecurity is afgelopen jaren dan ook sterk geëvolueerd, regelmatig duiken er weer nieuwe bedreigingen op wat maakt dat de verdediging niet kan achter blijven. Het spreekt dus voor zich dat je IT-security van enkele jaren geleden niet meer waterdicht is.

 

De meeste organisaties weten wel dat hun applicaties nood hebben aan bescherming. Helaas ontbreekt het al te vaak aan tijd, geld of ervaring om de zeer geavanceerde traditionele beveiligingsinstrumenten te doorgronden en de juiste bescherming op te zetten.

 

Next steps?

Enkele tips

  • Ransom- en andere malware planten zich voornamelijk voort in de kleine gaatjes van je (stuur)programma’s. Zorg dus dat je steeds de recentste updates en de laatste patches van je programma’s installeert.

 

  • Waarschijnlijk heb je deze al gehoord maar maak regelmatig back-ups, al dan niet automatisch. Wat je dubbel hebt, verlies je niet zo makkelijk.

 

  • Vertrouw niemand. Attachments van onbekenden, extenties die je niet kent, vreemde links en Nigeriaanse prinsen, laat het voor wat het is. Je opent liever een mail te weinig dan een te veel.

 

Wil je wat meer hulp? Graag denken we mee om je securityproblematiek aan te pakken, van een generieke oplossing tot een uitgekiende securitystrategie, steeds op maat. Heb je vragen, dan horen we dat graag.

Aarzel niet om ons te contacteren