Een lofzang voor onze stagiairs: enkele projecten op een rijtje

juni 26, 2018
5 min read
De waarde van stagiairs is moeilijk te overschatten, zeker in een snel evoluerende sector als de onze. Het is waar, veel ervaring mag je van hen niet verwachten maar ze brengen vaak een frisse kijk op bestaande problemen, zijn misschien net iets sneller weg met die nieuwe technologie en ze zijn een bron van enthousiasme.

Nu het schooljaar op z’n einde loopt, zijn ook heel wat stageperiodes afgerond. Om de prestaties van onze stagiairs een keer in de spotlights te zetten, lijsten we er enkele op van het afgelopen semester. Een onvolledige lijst van interessante projecten, uiteraard gaat onze dankbaarheid ook uit naar al onze andere stagiairs.

 

Jari, student @ KDG – stage bij Stacked

jari_Stage_Stacked

“Samen met stagepartner Siemen Roevens liep ik stage bij Stacked. Onze opdracht bestond erin om een stageportaal te ontwikkelen, een webapplicatie waarin mensen binnen een bedrijf stagevoorstellen, workshops en projecten kunnen indienen en beheren.

 

De login aan de praat krijgen was voor mij de grootste uitdaging, maar met hulp van iedereen in Stacked is dat toch gelukt. Het was een geweldige stage. Vanaf dag één zijn we met open armen ontvangen en werden altijd goed geholpen als we vragen hadden. Ook de activiteiten buiten de werkuren vond ik fantastisch, van ‘Urban Soccer’ tot de Tech Dive!” – Jari

 

Kevin, student @ LUCA School of Arts, stage bij Enriched

In zijn stage bouwt Kevin aan een augmented reality building inspector, een mobiele toepassing die projectleiders in de bouwsector helpt bij taakopvolging. In ieder gebouw vind je elementen zoals rookdetectors, thermostaten, schakelaars, stopcontacten, … waarvan projectleiders de correcte installatie opvolgen. Vandaag gebeurt dit vaak manueel. Maar wat als de projectleider via zijn smartphone het 3D-plan van het gebouw in wording kan visualiseren op de huidige werf en de elementen kan controleren, notities toevoegen en taken koppelen? Heel het team heeft meteen toegang tot de taakverdeling, wat tijdwinst en efficiëntie oplevert. Kevin doet R&D en bouwt een prototype:

“Ik koos voor ARkit (AR-platform van Apple), CoreML (computer vision model van Apple), Unity en Firebase om de app te bouwen. De grootste uitdaging is een plug-in voor Unity schrijven om de programmeertaal Swift binnen het platform te gebruiken. Ook de integratie van CoreML in de Unity-applicatie was een enorme challenge.” – Kevin

Een leuke bijkomstigheid: Kevin z’n eerste dag als werknemer van Enriched is intussen ook goed verlopen.

 

Stage Kevin AR

 

Indy, student @ KDG – stage bij 2commit

Indy liep stage bij 2commit en ging aan de slag met AI en Microsoft Azure om een projectmanagementtechniek te automatiseren.

Aan het begin van een IT-project omschrijft een team alle backlogitems. Meestal gebeurt dit op Post-Its waarna ze in een projectmanagementsysteem worden ingegeven. We versnellen en versimpelen dit manuele proces en schreven een applicatie die de Post-its analyseert, de inhoud begrijpt aan de hand van artificial intelligence en de tickets automatisch aanmaakt in het projectmanagementprogramma.

“Voor mij kwam de grootste uitdaging al in week één, de implementatie van de authenticatietechnologie. We hebben met verschillende technologieën getest om tot een geschikte oplossing te komen. Omdat ik geen ervaring had met zo een authenticatieverhaal vroeg dit heel wat opzoekings- en studietijd. Eenmaal dat op poten stond is het allemaal redelijk snel gegaan.” – Indy

 

Stage_Indy

 

Lukas, student @ EHB – stage bij Contribute

Lukas_stage

“Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan een chatbot voor een autoconstructeur. Een groot deel van hun communicatie zal hiermee in de toekomst automatisch verlopen, waardoor meer tijd overblijft om complexe vragen te behandelen.

 

De grootste uitdaging van de stage was het gebrek aan goede documentatie. Dit komt omdat het platform waarin ik de chatbot heb gebouwd gloednieuw is. Veel oplossingen, die anders voor de hand liggend zouden zijn, kwamen er pas na heel wat trial-and-error.

Nu ik mijn bacheloropleiding bijna heb afgerond, kan ik stilletjes aan de toekomst beginnen denken. Ik ben van plan nog verder te studeren, om ook een master te halen. Maar eerst doe ik in augustus nog een studentenjob bij Contribute.” – Lukas

 

 

Robin & Christophe, studenten @ Thomas More Hogeschool – stage bij RMDY

Een tweeledige stageopdracht: een webapplicatie voor teamcoördinatoren om op een eenvoudige manier gegevens per werknemer op te vragen en inkomende aanvragen te beheren. Anderzijds een mobiele applicatie voor heel RMDY-team, zodat iedere collega zijn gegevens kan raadplegen en nieuwe aanvragen indienen. De technologiestack? Xamarin en Node.js.

“Een avontuurlijke stage die naarmate de tijd vorderde steeds uitdagender werd op technologische vlak. Xamarin is best wel een lastig beestje om zonder ervaring in te duiken en daarboven op kregen we nog te maken met het MVVM-framework. Eens je doorhebt hoe het allemaal werkt, zie je wel snel de voordelen van deze opzet. Kortom veel geleerd en ik heb zeker geen spijt van deze stage bij RMDY.” – Robin

“Het was een toffe opdracht met verschillende uitdagingen. Ik werd goed ontvangen en voelde me erg welkom tussen de andere programmeurs. Tijdens de stage focuste ik me vooral op het maken van de back-endserver. Aangezien ik nog geen Node.js-ervaring had kwam de hulp van collega’s Joris en Jordy goed van pas. Tijdens mijn stage heb ik me goed geamuseerd, enorm veel bijgeleerd en veel croqueskes gegeten ;)” – Christophe

 

Stage_Robin_Christophe

 

Stef & Anissa, studenten @ PXL Hogeschool – stage bij Bewire

Bij Bewire halen ze hun stagiair zelfs voor de camera. Stef en Anissa bouwden een LEGO-robot die autonoom in een magazijn kan functioneren, pakjes halen en wegbrengen. Bekijk heel hun verhaal in deze video!

 

 

Contribute Group tracht met een sterke begeleiding en interessante projecten steeds klaar te staan voor gemotiveerde stagiairs.

Student of docent en op zoek naar onze stagemogelijkheden?

Geef een seintje