Google Apigee: snel, schaalbaar en veilig

juni 8, 2018
5 min read
Give me an A, give me a P, give me an I … give me an API! Nee, geen pompons en cheerleaders in dit derde deel van onze Google-reportage. Wel een gesprek met Tom Stroobants, coördinator van Bewire, over digitale transformatie, de kracht van API’s (Application Programming Interfaces) en Apigee, het cross-cloud API-platform van Google.

 

Tom, vertel eens, hoe zijn jullie bij Apigee van Google terechtgekomen?

“Bij Bewire zoeken wij altijd naar de beste oplossing voor onze klant. Onze focus ligt op totaaloplossingen. Enkele jaren geleden werden we partner van Apigee, onderdeel van Google. Een voordeel van Google is dat zij geen eigen consultants hebben en er alles aan doen om de samenwerking met hun partners te faciliteren. Ze voorzien gratis opleidingen en geven massa’s workshops. Google is een innovator en heeft een sterke reputatie. Hun cloudplatform gaat erg ver. Wij geloven echt in cloudoplossingen.”

 

“Innovatie, snelheid en digitale transformatie: daar moeten bedrijven op inzetten.”

 

Maar zijn bedrijven ook klaar om naar de cloud over te stappen?

“Steeds meer bedrijven zetten de stap. De awareness groeit. Waar een cloudoplossing vroeger ondenkbaar was, is er vandaag veel meer openheid. Oplossingen zoals die van het Google Cloud Platform bieden dan veel voordelen. Veiligheid bijvoorbeeld, toch een hot topic in deze tijden van GDPR. Google investeert daar massaal in. Hun datacentra zijn de sterkst beveiligde ter wereld. Wie zijn eigen systemen on premise beveiligt, heeft waarschijnlijk een grotere kans om gehackt te worden. Bedrijven zouden meer gebruik moeten maken van wat de cloud biedt. Dat vraagt om een nieuwe mindset.”

 

Zoals bereid zijn data te delen via API’s?

“Inderdaad. De afgelopen jaren zijn API’s enorm toegenomen. In de toekomst zullen bedrijven steeds meer hun expertise, data, systemen en platformen ter beschikking stellen van derde partijen en belanghebbenden. Gratis of tegen betaling. Via API’s die op het Apigee-platform aangeboden worden, kunnen anderen zich connecteren en data op hun eigen manier interpreteren en gebruiken.”

 

Google Apigee: snel, schaalbaar en veilig

 

Hoe werkt Apigee precies?

“Apigee zorgt voor de noodzakelijke abstractielaag tussen de verschillende systemen die data uitwisselen. Het is een soort opvangnet of afschermlaag. Standaard voorziet Apigee heel veel functionaliteiten zoals de veiligheid waar ik het al over had, maar ook de vertaalslag van de data, wie de data gebruikt en hoeveel. Je formuleert service level agreements (SLA’s) en Apigee vertaalt de aanpassingen en updates die je in je back-end doet naadloos naar je applicatie zodat je gebruiker er geen last van heeft. Ook de data die via je applicatie binnenkomen worden door Apigee omgezet naar je interne systemen.”

 

Aan Apigee hangt wel een prijskaartje vast. Is dat geen drempel?

“Zo’n licentie kost natuurlijk geld, maar je kan dat bijvoorbeeld terugverdienen door je eigen data ter beschikking te stellen tegen betaling. Bovendien is het veel duurder om zelf iets nieuws te ontwikkelen. Daarvoor heb je voldoende mensen nodig met de juiste kennis en expertise. Die aantrekken, opleiden en tewerkstellen kost veel meer. En bovendien is het resultaat niet altijd optimaal. Ik begrijp dat bedrijven het moeilijk vinden om dingen uit handen te geven, maar de kennis en expertise is aanwezig in de cloud. Waarom ze niet gebruiken?”

 

“Vandaag is het niet langer the big eat the small, maar wel the fast eat the slow”

 

Nog meer voordelen?

“Misschien wel het grootste voordeel is de snelheid. Technologie evolueert continu. Als je als bedrijf mee wil zijn met de digitale transformatie moet je snel schakelen en mee op de kar van innovatie springen. Vandaag hebben we te maken met een zogenaamde IT-delivery gap. Steeds meer IT-projecten, maar onvoldoende IT-ers met de juiste kennis. Alles zelf ontwikkelen is quasi onbegonnen werk. Dankzij tools zoals Apigee moet je als bedrijf geen tijd en energie meer steken in ontwikkeling. Je gebruikt kennis en expertise uit de cloud. Het is vandaag niet langer the big eat the small, maar wel de fast eat the slow. Bovendien is zo’n cloudtool als Apigee heel schaalbaar en agile. Je past aan of programmeert bij naargelang je specifieke wensen, zoals een blokkendoos. En je betaalt voor wat je gebruikt. Heel handig als je als retailer bijvoorbeeld extra aankopen en data moet verwerken op Black Friday.”

 

Ligt de toekomst in de cloud?

“Daar twijfel ik niet aan als ik de mogelijkheden zie van Apigee. In IT evolueren we steeds meer naar tools zoals Google Cloud Platform omdat ze de time to market aanzienlijk korter maken. In feite heb je als bedrijf geen eigen infrastructuur meer nodig. Alles is mogelijk in de cloud. En de prijs weegt niet op tegen de kosten van ontwikkeling, hosting en onderhoud van je eigen systemen. API-management is nog een beginnend verhaal in België. Bedrijven moeten een stukje controle opgeven, maar het bewustzijn groeit dat cloudoplossingen echt wel veel voordelen bieden.”

 

De mogelijkheden van het Google Cloud Platform zijn eindeloos. Getriggerd door het verhaal over Apigee? 

Neem gerust contact op

We bekijken graag samen met jou welke cloudoplossing jouw bedrijf klaarstoomt voor de toekomst. 

 

Bekijk ook de andere posts van onze Google-reportage. Lees hier over de magie van AI of de blokkendoos van het Google Cloud Platform.