Hoe jobstudenten onze klanten bijstaan

augustus 31, 2018
5 min read
Tijdens de zomer mochten we acht jobstudenten verwelkomen én hebben hen ingezet op lopende projecten. Goedkope oplossing zou je denken: werken met studenten en onze klanten de volle pot aanrekenen.

Ja en neen!

Ja, inderdaad een goedkope oplossing, en neen, uiteraard rekenen we niets door aan onze klanten. We geven deze studenten de kans om in een realistische werkomgeving waardevolle ervaring op te doen. Tegelijkertijd krijgt onze klant de mogelijkheid om op een gefundeerde en budgetneutrale manier research te verrichten naar innovatieve oplossingen. En dan bedoelen we echt budgetneutraal, de loonkosten voor de jobstudent nemen we voor onze rekening.

 

Acht jobstudenten, acht innovatieve onderzoekstrajecten.

Kunnen we trends achterhalen uit de opdrachten die onze jobstudenten voorgeschoteld krijgen? We kunnen besluiten dat bedrijven de meerwaarde van een kwalitatieve chatbot aanvoelen. Vier van de opdrachten stonden in het teken van het bouwen van een chatbot.

Daarnaast zijn ook security en cyberaanvallen thema’s waarover verschillende bedrijven wakkerliggen. Twee van de onderzoeksopdrachten handelen over deze problematiek. De laatste twee opdrachten hadden respectievelijk betrekking tot objectherkenning met machine learning en augmented reality.

 

Jobstudenten2018

 

Chatbots: alomvattend antwoord op communicatievraagstukken

De helft van de jobstudenten ging aan de slag met chatbottechnologie. In verschillende sectoren en zowel naar de buitenwereld als in de eigen organisatie blijkt de chatbot steeds vaker een nieuw communicatiekanaal.

 

Jasper Hofman – Masterstudent Computer science Engineering

Jasper bouwt in samenwerking met deelbedrijf 2commit een chatbotprototype voor een speler in de bank- en verzekeringssector. De chatbot geeft antwoord op de vragen van klanten en helpt hen bij de afsluiting van verzekeringsproducten op de website.

 

Silas Deblanc – Student Ingenieur Computerwetenschappen

Voor de medewerkers van een ziekenhuis ontwikkelt Silas een chatbot met de hulp van Contribute. Deze Oracle-chatbot helpt de medewerkers bij het opzoeken van contactgegevens van personen, oplossen van ICT-problemen en controleren van beschikbaarheden van kamers of andere faciliteiten.

 

Lukas Raymaekers – Student Computer Software Engineering

Lukas zet zich aan een chatbot voor een retailer in de modesector die werknemers in de verschillende winkels toelaat om info in te winnen over afwezigheden, hun werkoutfit, kortingen en meer. Daarbovenop kunnen ze ziektebriefjes en andere documenten opladen en kunnen ze contactgegevens van de winkels en contactpersonen opvragen.

 

Diego Van Belle – Student Toegepaste Informatica en Business IT

In samenwerking met deelbedrijf Contribute gaat Diego aan de slag met een chatbot voor een retailer in videogames. In een wedstrijd moeten de deelnemers verschillende vragen beantwoorden, de chatbot leidt hen hierdoor heen.

 

Jobstudenten18

 

Cybersecurity: heet hangijzer voor heel wat bedrijven

Naast vier chatbots houden we ook met cybersecurity enkele jobstudenten aan de slag. Elke dag vergroot het digitale aandeel in moderne bedrijfsvoering. Dat vraagt dan ook om een steeds gesofisticeerder bewakingsplan.

 

Xander Vankwikelberghe – Student Computer Science Engineering

Xander werkt voor Contribute Group aan een proof of concept (POC) dat network attacks en specifieker reconnaissance of port scan attacks detecteert, bij dit soort aanvallen tracht een hacker gevoelige informatie te verkrijgen en zwakheden bloot te leggen. Hij maakt hiervoor gebruik van een reeds bestaand intrusion detection system (SNORT) en een neural network om de resultaten te optimaliseren en false positives weg te werken.

 

Pieter Claerhout – Masterstudent Burgerlijk ingenieur Computerwetenschappen

Om realtime cyberaanvallen op webservers te detecteren stelt Pieter een security monitor systeem op voor Contribute Group. Aan de hand van neural networks wordt het netwerkverkeer door het monitorsysteem geanalyseerd en gerapporteerd.

 

Jobstudenten2018

 

Een snuifje innovatieve technologie.

Tot slot kregen twee jobstudenten een opdracht bij deelbedrijf Enriched, specialist in augmented en virtual reality. Zij gingen aan de slag met jongere technologieën die het voorlopig nog moeten hebben van hun wauw-factor.

 

David Schotmans – Bachelorstudent Handelingenieur in Beleidsinformatica

In opdracht van Enriched onderzoekt David de mogelijkheden van gezichts- en objectherkenning met behulp van machine learning. Hij leert een computer camerabeelden interpreteren, de computer herkent voorwerpen en kan gezichten toewijzen aan de juiste persoon.

 

Axel Iradukunda – Student Multimedia en Communicatietechnologie

Axel ontwerpt een applicatie en een minigame om een batterijenproducent te promoten. Met behulp van Apple’s AR-kit en Unity construeert hij een game op de iPad waarin een wagentje rondrijdt in de ruimte waar je het spel opstart. Het autootje blijft rijden met de energie van de batterijen die je tijdens je rit verzamelt.

 

Een creatieve samenwerking die naar meer smaakt

Dit jaar kregen acht leerlingen de kans om op vraag van enkele van onze klanten tijdens hun studentenjob onderzoek te doen naar interessante technologieën. Een leerrijk traject, voor student en bedrijf.

Wij beschouwen deze innovatieve samenwerking als een creatieve en positieve manier om met beperkte mogelijkheden toch in te zetten op onderbelichte technologische paden. Hopelijk kunnen we volgende vakantieperioden minstens evenveel studenten en bedrijven een gelijkaardige ervaring aanbieden.

 

Heeft jouw organisatie ook technologische plannen die niet ingevuld raken?

Ben je leerling in een IT-richting en spreekt een studentenjob bij Contibute Group wel aan?

 

Get in touch, we bekijken de mogelijkheden graag!