Over AI, singularity en the point of no return

oktober 27, 2017
3 min read
Artificial Intelligence (AI), het is een veelbesproken topic. Publieke figuren zoals Vladimir Poetin en Elon Musk uiten zich over het potentieel gevaar ervan. Gerrit De Kepper, managing partner van Contribute Group, stelt zich de vraag: zet je als technologiebedrijf in op AI voor goede doeleinden, ook als je weet dat je op die manier potentieel misbruik voedt?
Als managing partner van Contribute Group leid ik samen met mijn collega-coördinatoren een team van zo’n 250 IT-consultants. Dagelijks dagen nieuwe technologieën ons uit om innovatief na te denken en de sector op de voet te volgen.

 

Maar wat als deze technologieën het overnemen? Wat als de intelligentie van de machine die van de mens overstijgt? Is AI “the biggest existential threat”, zoals Elon Musk oppert?

 

The point of no return

De idee van ‘singularity’ – de overtuiging dat we in de toekomst op een punt komen dat AI intelligenter is dan de mens en de maatschappij onbegrijpbaar wordt voor de mens – lijkt met niet zo gek. Op het moment dat de machine intelligenter is dan jezelf en alles sneller en gemakkelijker manipuleert, bereik je een point of no return. Dan heb je geen controle meer over de doeleinden en schuilt er een grote bedreiging in AI.

 

“I think we should be very carefull about AI. If I had to guess at what our biggest existential threat is, it’s probably that. I am increasingly inclined to think that there should be some regulatory oversight, maybe at the national and international level, just to make sure that we don’t do something very foolish” – Elon Musk

 

Musk stelt voor om regels in te voeren die ons behoeden voor die bedreiging, maar daar geloof ik eigenlijk niet in.

 

Regels lopen altijd achter de feiten aan en de regelgeving van overheden staan een decennium achter op de realiteit. Tegen dan hebben we the point of no return misschien al bereikt.

 

Er bestaat een kans dat AI de macht overneemt. Vergelijk het met de mens die slimmer is dan het dier en daarom over het lot van het dier kan beslissen. Als ik morgen een leeuw wil neerschieten, dan heb ik de macht om dat te doen. In het geval van AI, zijn wij het lamme dier.

 

 

Het is wat filosofische doemdenkerij, maar er is een bedreiging, dat kunnen we niet negeren. De AI-(r)evolutie is een feit. Wie investeert in AI, voedt potentieel misbruik. Stel je zet kunstmatige intelligentie in voor onderzoek naar kankerbestrijding. Mensen met slechte bedoelingen kunnen morgen dezelfde inzichten gebruiken om een virus te verspreiden. Het lijkt een filmscenario, maar het is wel degelijk de keerzijde van de investering.

 

Waarom stoppen we dan gewoon niet met AI?

Hoop. Geloof in het positieve van de mens en de kracht van artificial intelligence om ongelofelijke stappen te nemen in het welzijn van de mens. Nu al zetten we AI in om:

 

  • inzichten te vergaren in kankerbestrijding
  • driverless cars te ontwikkelen waardoor er ook minder ongevallen zullen zijn
  • slimmer te parkeren in de stad
  • dokters en verplegers te helpen in hun dagelijkse werking
  • een warm badje klaar te zetten als je thuiskomt
  • fraude te detecteren
  • security surveillance te verbeteren
  • je favoriete muziek af te spelen

 

Kunstmatige intelligentie realiseert fantastische dingen. Laat ons als technologiebedrijf daarop focussen. Hopelijk wint het goede ook in deze sci-fi movie van het kwade.