Projectmanagement en de digitale facelift

juni 1, 2017
4 min read
Projectmanagement kent verschillende benaderingen. Evoluties die ook onderhevig zijn aan de mogelijkheden op digitaal vlak. Agile projectmanagement methodologieën nemen een steeds prominentere plaats in binnen het domein, maar vragen andere tools dan een traditionelere aanpak.

 

We leggen ons oor te luister bij Bjorn Conjaerts, managing partner bij de agilefanaten van Equalminds. Met jaren ervaring kent hij de kneepjes van het vak en weet hij welke tools een project maken of kraken.

 

Hoe maakt een agile projectmanagement approach het verschil in vergelijking met een klassieke aanpak? 

Met een agile projectmanagement methodologie trachten we over te schakelen van een triple constraint-model waarbij budget, time en scope vastgelegd en onveranderlijk zijn, naar een alternatief model, weliswaar met een vaste hoeveelheid scope maar waarbij de scope inhoudelijk variabel is.

Deze aanpak vereist heel wat communicatie en overleg, zowel vanaf de businesszijde als aan de kant van development. De betrokkenheid van alle partijen neemt toe net als de kwaliteit van het afgeleverde werk en de grootte van de ROI. Je zorgt dan ook voor de digitale omgeving die deze aanpak ondersteunt.

 

agile communicatie

 

Hoe uit zich dat in digitale tools?

Uiteraard vraagt een andere aanpak ook andere tools en monitor je andere zaken. Het allerbelangrijkste hier is een geprioriteerde backlog, een overzicht van alle te voltooien functionaliteiten, gerangschikt volgens business value, risico en afhankelijkheden.

Deze lijst wordt opgedeeld en afgewerkt in periodieke sprints tot je project is opgeleverd. Die tijdsgebonden opdeling biedt ook de gelegenheid om te evalueren en indien nodig na elke sprint de planning bij te sturen. Ervoor zorgen dat dit verhaal ook digitaal de juiste vertaling krijgt, maakt een enorm verschil voor je project.

 

– werken met een geprioriteerde backlog
– flexibele planning
– regelmatig reflecteren en verbeteren
– opleveren van de juiste business value op het juiste moment

 

Welke voordelen biedt ‘the hybrid way of working’?

Deze manier met flexibele planning en geprioriteerde backlog uit zich in verschillende positieve kenmerken tegenover een traditionele benadering. Je time to market is korter, het project evolueert op basis van business value en de leercurve naar verbeteringen is beduidend korter bij een agile projectmanagement aanpak.

 

– kortere time to market
– business value driven
– zeer korte leercurve naar verbeteringen

 

Project management & the digital age

We merken dat de digitale vertaalslag van een traditionele naar een agile projectmanagement benadering niet altijd evident is. Om je op weg te helpen, de moeilijkheden die ermee gepaard gaan te kaderen en enkele handige tools te belichten, organiseren we op 13 juni een gratis event.

We laten enkele van onze klanten die de evolutie naar digitaal en agile projectmanagement reeds succesvol doorliepen aan het woord.

Deze topics komen zeker aan bod in dit seminarie.

– backlog
– sprints opvolgen
– uren tracken
– release planning
– budget opvolging

 

Heb je interesse voor dit event? Vind informatie en schrijf in op deze pagina.

agile planning